Schitterend, betoverend, majestueus.
Voordat ik begin met schrijven, moet ik eerst iets kwijt over de onbeschrijflijke schoonheid van Bhutan. De natuur, de wegen, de mensen - zelfs de koeien - stralen een diepe, onvergelijkbare rust uit. Het is bijna onmogelijk voor mij om deze serene pracht in woorden te vangen. Het is een ervaring die onze verwachtingen
overtreft. Het landschap is adembenemend, en de sfeer is ongekend
kalm en sereen. Er lijken geen woorden te zijn die de pure
schoonheid, de rust en de innerlijke vrede die dit land uitstraalt,
volledig kunnen vangen. Het is een reis die niet alleen onze
zintuigen prikkelt, maar ook onze ziel tot rust brengt. Bhutan biedt
een zeldzame harmonie tussen natuur, cultuur en spiritualiteit die
moeilijk te beschrijven is, maar die we diep in ons hart voelen. Voilà, dat moest ik toch nog even vermelden.
Verder naar het centrum van Bhutan: Jakar.
Wakker worden in de Himalaya, eindeloos uitkijken naar het schitterende berglandschap heeft een onbeschrijfelijke charme. De bus staat klaar om ons een rit door het gebergte naar het 200 km verder gelegen Jakar te brengen. We starten iets voor achten. Iedereen is heel gedisciplineerd op tijd.
Hoe noemt men dat? Iemand tegen zijn gilet trekken? |
Met het hotelpersoneel dat enkele knappe gasten ontmoet. Jan en Jef uit België. |
Met de buschauffeur (links) en de lokale gids, Norbu (rechts) die een encyclopedie is van Bhutan in één persoon! |
Tijdens de rit krijgen we van de lokale gids het hele verhaal van Bhutan, op gebied van economische activiteit, energiebevoorrading, opvoeding, covid gevolgen, toerisme, onderwijs, relaties met buurlanden, telecom, ...
Het is een schitterende rit waarbij we in het hoge middelgebergte van de Himalaya rijden, met bijna permanent boven de 2000 meter, en als top boven de 3400 meter.
Met deze bus en deze chauffeur verkennen we Bhutan. |
Yaks. |
Een brave yak. |
Maar met heel rustige banen, blauwe lucht, fantastische vergezichten. Enfin, kom zelf maar naar hier. Woorden schieten te kort voor de schoonheid van dit land weer te geven. We kunnen vele dzongs opmerken. De huizen zijn mooi versierd. Wat opvallend is bij de versieringen zijn de fallussen geschilderd op de voorgevels. De bevolking ziet dit als een symbool van geluk.
Tibetaanse stupa. Chendebjo Chorten.
Er is op de eenzame route, een Nepalese stupa op te merken. Ten westen van Trongsa, tijdens de afdaling houden we een halt bij deze stoepa in Nepalese stijl met een lange muur van Mani-stenen. Sommige bronnen vermelden dat het een Tibetaanse stupa zou zijn.
Volgens de legende bedekt deze stoepa het lichaam van een "Boze geest". Deze werd opgericht door een Tibetaanse lama om de resten van een slechte geest die hier overmeesterd werd, te bedekken.
Aan de Tibetaanse (of Nepalese) stupa. |
Waterdam.
Bhutan doet een grote inspanning in energie voorziening door waterdammen te bouwen voor hun energiebehoeften.
Trongsa, waar we lunchen en waar we binnen enkele dagen zullen logeren. |
Bhutaanse familie.
We bezoeken ook een woning van een Bhutaanse familie .
Typische woning in Bhutan. |
Bewoner, eigenaar van de woning, steeds gekleed met een gho. |
Mevrouw van de woning in de typische kledij voor vrouwen. |
De keuken in deze woning. |
Pele La bergpas.
We rijden tijdens deze verplaatsing over de Pele-La pas die op een hoogte van 3420 meter ligt. De bergpas wordt aangeduid met grote gebedsvlaggen. Deze bergpas treedt op als de scheiding tussen de westelijke en de centrale en oostelijke regio's van het land. Op deze bergpas zijn er ook de traditionele verkopers die traditioneel handwerk proberen te verkopen. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de bergen van de Bhutan Himalayas.
Trongsa.
Als men vanuit het westen, onze route, naar Trongsa rijdt, zie je het plaatsje ineens liggen als men een bocht om een berg maakt. Verspreid over de hellingen liggen wat huizen, maar het is de kolossale dzong die direct in het oog springt, en even daarboven de wachttoren. Je zou zo inschatten dat je er dan over tien minuten bent. Maar niets is minder waar. Hierna is het nog zeker een uur rijden.
Trongsa Dzong: Een majestueus fort hoog boven de Paro vallei. Kun je je voorstellen hoe het leven in deze dzong er eeuwen geleden uitzag? |
De weg slingert van bergkam naar bergkam door een andere vallei. Trongsa ligt exact in het midden van het land. Het is dus een prima plek voor een fikse dzong. De heerser van dat moment moet dat ook gedacht hebben. Het is traditie dat de koningen van Bhutan eerst gouverneur van Trongsa worden voor ze de troon bestijgen. In de wachttoren staat de echte Raven Crown, de kroon die bij speciale gelegenheden door de koningen wordt gedragen.
Via de Yotong-La bergpas naar Jakar.
We rijden over de Yotong-La bergpas naar Jakar gelegen in de Bhumtangvallei. Na 202 km komen we om 17:30 uur toe in Jakar. Deze stad is in het midden/oosten van Bhutan gelegen. Het was uitzonderlijk mistig op de top. Maar niet getreurd, over enkele dagen komen we hier terug.
Accommodatie.
We logeren 2 nachten in de Hotel Jakar View. Het hotel is gelegen op een heuvel net onder de Jakar Dzong waar men een prachtig uitzicht over de Chokor vallei van Bhumtang. Het hotel ligt ongeveer 1,5 km van Jakar stad.
Hotel Jakar View in Chamkhar - Jakar. |
We laten de kachel aansteken. Deze geeft veel warmte. |
Mooie kamer met een gezellige kachel. |
De blog aan het bijwerken. |
Personeel komt de kachel in gang zetten. |
Een houtvuur verdrijft de koude. We komen er rond 17:30 en na 202 km toe.
Parcours van Punaka-Trongsa-Jakar. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten