donderdag 14 november 2024

Dag 16: Broeierige metropool in het fascinerende Delhi

Einde in Delhi.
Waar eindigt een reis echt? Onze bijzondere reis door Bhutan komt ten einde in Delhi, de poort naar dit fascinerende koninkrijk. Onze laatste dag staat in het teken van een ontdekkingstocht door zowel het historische Old Delhi als het moderne New Delhi.

Old Delhi.
We beginnen de dag rustig: om 09:00 uur vertrekken we vanuit het Novotel. De temperatuur is aangenaam met zo’n 21°C, al wordt het zicht enigszins gehinderd door de typische smog van de miljoenenstad. Ondanks de drukte en de uitlaatgassen biedt Delhi ons een laatste kans om het contrast en de energie van deze dynamische metropool te ervaren. Het verkeer is volstrekt chaotisch en de luchtvervuiling is er heftig. Het is een wirwar van straatjes. Door de verkeerschaos, zijn we toch om 10:00 uur aan het eerste bezoekpunt.
 
De Grote Moskee - Vrijdagmoskee - Jama Masjid.
Om te beginnen bezoeken we de Jama Masjid Moskee. Jama betekent: 'Together' of ook wel 'Verzameling' of  'Vereniging'. Met 65 meter lengte en 35 meter breedte, en met een capaciteit van 25.000 gelovigen is dit de grootste moskee van India. 
Voor de majestueuze Jama Masjid Vrijdagmoskee in Delhi, een van de grootste en meest indrukwekkende moskeeën van India, een tijdloos symbool van Mughal-architectuur en spirituele pracht.
Ze werd gebouwd door de Mogel Sjah Jahan. De bouw was in 1656 gereed. het is een van de grootste en bekendste moskeeën van India. Er zijn drie imposante koepels en twee minaretten.
De ingang tot de Jama Mashid moskee vraagt een kleine inspanning. Trappen op en boven schoenen uit.
Een magnifieke trap voert naar de ingang. Zes jaar en 5000 arbeiders waren nodig voor de bouw ervan. Met 500 olifanten werden de stenen van 500 km ver naar hier gebracht. De symmetrie van het gebouw is opmerkelijk.
Bezoek aan de Jama Masjid in Delhi – waar respect voor traditie en cultuur wordt benadrukt door een bescheiden en zedige dresscode voor dames.
Zich zedig kleden betekent dat de kleding geen nadruk legt op de lichaamsvormen en respect en ingetogenheid uitstraalt. Voor deze gelegenheid kunnen zij ervoor kiezen een volledig omhullend gewaad te dragen, dat aansluit bij de sfeer en waarden van het moment.
Het Hobo-reisgezelschap verzameld op de uitgestrekte gebedsruimte van de Jama Masjid in Delhi.
Hilda heeft zich zeer bescheiden en heel zedig gekleed.
"Volgens bepaalde interpretaties van de islamitische voorschriften dienen moslimmannen te voorkomen dat zij vrouwelijke vormen waarnemen, omdat dit als afleidend kan worden beschouwd voor hun focus en innerlijke discipline."
De elementen in de constructie: minaretten, koepel, open gebedsruimte zijn hier op te merken.
De vijf betekenisvolle elementen van het bouwwerk.
  • Water: wordt gebruikt voor rituele reiniging voor men zich tot Allah richt.
  • Minaretten: deze zijn bedoeld om de oproep tot gebed te versterken.
  • Nis: geeft de richting aan waarin Mekka ligt
  • Koepel: boven de gebedsruimte vertegenwoordigt de hemel.
  • Open gebedsruimte: open binnenplaats of gebedsruimte biedt ruimte om samen te komen.
Het element water, symbool voor rituele reiniging voor het gebed tot Allah, centraal in de open gebedsruimet..
Gigantische luster in het element: de nis.
Fietstocht door Chandni Chowk - Een reis door Tijd en Tegenstellingen.
De perfecte manier om Delhi te ervaren? We stappen in een riksja en laten ons meevoeren door de stad. De lucht is doordrongen van kruiden, olie en het geroezemoes van het dagelijks leven. In een stad waar geschiedenis en moderniteit elkaar in een bruisende dans ontmoeten. is de fietsriksja de ideale manier om je zintuigen te laten prikkelen. 
Mieke, Hilda en Jef bespreken iets leuk, of zeker iets stom, maar toch plezant om zo te zien.
Delhi Riksja Express: Instappen voor een rit vol chaos, toeters en avontuur! 
Met een brede glimlach en een vleugje spanning staan deze wereldreizigers, Mieke, Hilda en Jef, klaar voor een unieke ervaring in het bruisende Delhi. Of het nu een sightseeing-tour of een survivaltocht wordt, één ding is zeker: deze rit vergeet je nooit meer!  
Door een wirwar van straatjes door Old Delhi.
Men voelt de warmte van de zon op je huid, ruikt de geur van specerijen uit de markten, en hoort het constante getoeter van het verkeer tot je er (bijna) zot van wordt.
Jef en Hilda, in een riksja door het chaotische Delhi: privéchauffeur inbegrepen! 🚲
Wandeling naar de kruidenmarkt.
Na het bezoek aan de imposante moskee, besluiten we een rit door het oude stadsgedeelte van Delhi te maken. Maar plots worden we gestopt: een optocht van de Sikhs trekt door de smalle straatjes, ter gelegenheid van een groot festival. 
Van alle taxi’s in Delhi kozen wij de Rolls Royce van de straat: de riksja! 🚴‍♂️✨
Het was een kleurrijk, levendig tafereel, maar het betekent dat onze riksja niet verder kan. 
Sikhs maken zich klaar voor de optocht. Een festival of zoiets.
Geen probleem, we besluiten gewoon te voet verder te gaan. De weg leidt ons naar de kruidenmarkt, maar het pad ernaartoe is allesbehalve rechtlijnig. Het is een wirwar van steegjes, drukte en chaotisch verkeer. 
Een raadsel hoe men aan deze bekabeling nog wijs geraakt.
De marktwijk Chandi Chowk is de meest chaotische plek die we ooit gezien hebben. krankzinnig verkeer, smalle straatjes, uit de voegen barstende winkeltjes en kraampjes, geschreeuw van handelaren: je weet niet wat je meemaakt. Overal klinkt het gedreun van motoren, het gepiep van fietsen, en het onophoudelijke getoeter van auto's. De stad lijkt te leven op een andere frequentie, waar alles tegelijkertijd gebeurt: een levendig en hectisch orkest van geluiden.
Daklozen of mensen van de laagste kaste.
Tijdens onze anderhalf uur durende wandeling door deze wereld zien we meer dan alleen de pracht van de stad. Tussen de kraampjes vol geurige specerijen en kleurrijke stoffen ontdek je de schaduwkant van Delhi. Bedelende kinderen van nauwelijks drie jaar oud komen naar je toe, hun ogen groot van verwondering en hoop. Volwassenen slapen op de straat, omhuld door slechts een dunne deken, terwijl het verkeer ongehinderd verder raast.
Kinderen, zelfs kleuters worden hier straat bedelaars.
Het is moeilijk om niet te reflecteren op de contrasten die deze stad biedt. Hoe zou het zijn om hier geboren te worden, in het hart van een stad waar de klanken van de rijkdom en armoede voortdurend door elkaar heen klinken? Delhi, met zijn chaos en schoonheid, confronteert je met zowel de wonderen als de worstelingen van het leven.
Op de bruisende kruidenmarkt met een eindeloze keuze aan kruiden uit alle windstreken.
Op de kruidenmarkt prikkelen exotische geuren je zintuigen die je proberen te verleiden.
Lunch.
Vol energie na de wandeling, 1,5 uur door de levendige wirwar met veel muziek en vooral het getoeter en de slalommende riksja's, is het tijd voor de lunch. Van 13:30 tot 14:30 uur. Na de lunch vervolgen we onze tocht door Old Delhi naar de Langar

Gemeenschapskeuken - Langar.
Het complex omvat een grote keuken en alle mensen, ongeacht ras, religie, kaste, sexe mogen in de Langar zaal een gratis maaltijd eten. Deze maaltijd is altijd vegetarisch en soms veganistisch. De mensen zitten samen op de vloer en eten samen. Het voedsel wordt bereidt door Gursikhs die er werken samen met vrijwilligers. De maaltijd is eenvoudig bestaande uit chapati (plat brood), dal (linzen), rijst, groenten. Dit zorgt ervoor dat mensen van alle religieuze achtergronden het kunnen eten.
Het eten wordt verdeeld door vrijwilligers. Mits betaling zouden wij dat ook kunnen.
Vrijwilligers bereiden, serveren en reinigen als onderdeel van hun dienst aan de mensheid. Dit benadrukt nederigheid en mededogen. Er worden dagelijks tienduizenden maaltijden geserveerd. De Langar wordt volledig gerund door vrijwilligers. Mensen van alle leeftijden helpen met koken, serveren en schoonmaken.
Een moment van zorg en solidariteit: grote ketels soep wordt uitgedeeld aan behoeftigen in nood.
Enkele dagen per week krijgen de armen hier gratis voedsel. Van eender welke godsdienst, iedereen is  welkom. Met honderden zitten ze geduldig te wachten om hun portie voedsel te krijgen. 
Het verdelen van eten aan armen.
Het voedsel komt van giften door de sikhs gedoneerd. Het idee is niet alleen om fysieke honger te stillen, maar ook om de spirituele waarden van gelijkheid en dienstbaarheid over te brengen.
Ontvangers van het eten laten het zich smaken. Handen, gevuld met hoop en een maaltijd.
Gurudwara Banla Sahib.
Dit is een van de meest prominente Sikh-heiligdommen in Delhi en een plek van grote historische en spirituele betekenis. Het is nauw verbonden met de negende goeroe van het sikhisme, die zijn leven gaf om religieuze vrijheid te verdedigen. Tijdens zijn verblijf verleende hij hulp aan de bevolking die leed onder een pokken- en cholera-epidemie, door hen vers water uit de bron van het paleis te geven. Deze daad van mededogen leidde ertoe dat de locatie werd omgevormd tot een gurudwara. Hij werd geëxecuteerd omdat hij weigerde het islamitische geloof aan te nemen, wat hem een martelaar maakte voor zowel Sikhs als voorstanders van tolerantie.

Het heilige boek van de Sikh-religie.
Het centrale heiligdom bevat een platform waarop het Sri Guru Granth Sahib, het heilige boek van de Sikh-religie, wordt vereerd. Dit boek wordt beschouwd als een levende goeroe en dient als spirituele gids, opvolger van de tien menselijke goeroes. Voor gelovigen symboliseert het de elfde en eeuwige goeroe van het Sikh-geloof.
Het hoofd moet bedekt zijn, je schoenen en blootsvoets, respectvolle kledij.
Bezoekers worden uitgenodigd om de Gurudwara te betreden, mits ze zich respectvol kleden. Dit betekent dat je je hoofd bedekt, je schoenen uitdoet en blootsvoets (zonder sokken) de heilige ruimte betreedt. De serene sfeer en de devotie van de gelovigen maken het bezoek indrukwekkend en onvergetelijk.
Met aangepast hoofddeksel mag men binnen.
Jan met 1 schoen en Jef met 1 hoofddoek.
India Gate.
Dit oorlogs-memorial ziet met zijn 42 meter hoge triomfboog uit over de centrale boulevard. De namen van 90.000 gesneuvelde soldaten van het Brits-Indisch leger die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.
India Gate in Delhi, te zien door de smog heen.
Laxmi Narayan Tempel
Als afsluiting van de dag brengen we een bezoek brengen aan de iconische Laxmi Narayan Tempel, een van de bekendste hindoeïstische tempels in Delhi. Deze prachtige tempel is gewijd aan Laxmi, de godin van rijkdom, welvaart en voorspoed, en aan Vishnu, een van de belangrijkste goden in het hindoeïsme. De tempel staat niet alleen bekend om haar spirituele betekenis, maar ook om haar indrukwekkende architectuur, die bezoekers van over de hele wereld trekt.
De prachtige Laxmi Narayan-tempel in Delhi – een kleurrijke ode aan de Hindoeïstische cultuur en architectuur, gewijd aan Vishnu en de godin Laxmi.
De tempel werd gebouwd in 1939 door de prominente Birla-familie, een welbekende industriële en filantropische familie in India. De tempel is gebouwd met een mix van traditionele en moderne hindoetempelarchitectuur, met uitgebreide versieringen en een opvallend rood en geel ontwerp.

Accommodatie.
Na onze rondrit door Delhi arriveren we om 17:45 bij het Novotel new Delhi Aerocity Hotel, waar we voor de tweede nacht verblijven. Dit premium hotel ligt op een gunstige locatie dicht bij de luchthaven en beschikt over 400 comfortabele kamers. Het maakt deel uit van een hub met andere gerenommeerde hotels in dezelfde categorie, zoals het Hyatt, Pullman, Plaza, Holiday Inn en meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten