Toerisme beperkt: 100$ - 250 $ per dag.
Bhutan, het mysterieuze koninkrijk in de Himalaya, hanteert een uniek beleid: buitenlandse toeristen, met uitzondering van Indiërs, betalen een vast bedrag. Enkele jaren geleden was dat $250 per dag. Een 'Sustainable Development (SDF) Fee. Sedert 20 juni 2022 is dat teruggebracht naar een 'Sustainable fee' van $200, of $100, dat is onduidelijk, per dag. (bron: norbubhutan.com) Dit bedrag omvat een volledig verzorgde ervaring met gids, transport, chauffeur, accommodatie en maaltijden. Het is een 'all-inclusive' pakket, ontworpen om een zorgeloze en luxe reiservaring te bieden.
Een andere kijk op toerisme.
Bhutan streeft bewust naar kwaliteit boven kwantiteit en massatoerisme. Hun aanpak 'High Value, Low Volume' beperkt het aantal toeristen, maar biedt hen een exclusieve, hoogwaardige ervaring. Op die manier houden ze het aantal toeristen onder controle en kan men zijn exclusiviteit bewaren en blijft het land een fascinerende, serene bestemming.
Unieke verblijven met een luxe tintje - Exclusieve hotels.
Bhutan is de thuisbasis van enkele van de meest exclusieve hotels van Azië. Het zijn pareltjes van verblijven die een overnachting tot een bijzondere ervaring maakt.
Bhutanese charme in traditionele kostuums. Verplicht nationaal kostuum.
Opvallend is dat iedereen die in de publieke sector en in het toerisme werkt, verplicht het Bhutanese nationale kostuum draagt. Mannen dragen de gho, een elegante mantel tot op de knieën. Vrouwen de kleurrijke kira. Het is een prachtig symbool van nationale trots en authenticiteit — misschien een inspirerend idee voor ons eigen land?
Een hoofdstad zonder verkeerslichten.
In Thimphu, de hoofdstad van Bhutan zijn er geen verkeerslichten. In plaats ervan regelt een agent met sierlijke gebaren het verkeer. Het is waarschijnlijk de enige hoofdstad ter wereld zonder verkeerslichten.
Zonder getoeter de weg op.
Anders dan in sommige van haar buren, zoals India, is het in Bhutan opvallend stil op de wegen. Het claxonneren, dat in veel andere Aziatische landen vaak voorkomt, ontbreekt hier vrijwel volledig. Het roept de vraag op: zijn de Bhutanese auto’s misschien zonder claxon geleverd?
Bruto Nationaal Geluk.
Bhutan meet de welvaart niet in termen van BNP, maar via het Bruto Nationaal Geluk. Dit concept benadrukt welzijn, duurzaamheid en cultuur boven puur economische groei.
Monarchie.
Bhutan is een constitutionele monarchie. De koning wordt ook wel "Koning van het Geluk" genoemd.
Carbon-negatief: het kan!
Bhutan is uniek als enige land ter wereld dat meer CO2 opneemt dan het uitstoot. Dankzij een grondwettelijke eis om minstens 60% van het land bebost te houden, bereikt Bhutan niet alleen carbon-neutraliteit, maar zelfs carbon-negativiteit.
Plasticverbod sinds 1999.
Al in 1999 is er een verbod op plastic zakken. Dit lang voor veel andere landen deze stap namen.
Symbolische vlag
Bhutans vlag is uniek en symbolisch, en heeft een opvallende draak (Druk) in het midden, die de bijnaam als "Land van de Donderdraak" vertegenwoordigt.
Bhutans vlag is uniek en symbolisch, en heeft een opvallende draak (Druk) in het midden, die de bijnaam als "Land van de Donderdraak" vertegenwoordigt.
Avontuurlijk vliegen op Paro.
De enige internationale luchthaven van Bhutan wordt beschouwd als een van de moeilijkste vliegvelden ter wereld om te landen. Slechts een handvol ervaren piloten zijn bevoegd om hier te landen.
Paro vliegveld. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten