De laatste bestemming op de rondreis door Bhutan is Paro.
Bij het ontwaken realiseren we ons dat het de laatste volledige dag in dit betoverende land is. We starten de dag met een vroeg ontbijt, vanaf 06:00 uur, en vertrekken om 06:45 uur vanuit de hoofdstad Thimphu richting Paro. Na ongeveer een uur rijden bereiken we de Paro-vallei, waar de enige internationale luchthaven van Bhutan zich bevindt.
Bestemming: Tiger's Nest.
De belangrijkste bestemming van de dag is echter het wereldberoemde Tiger's Nest, ook wel bekend als Taktsang Monastery. Dit is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste plekken in de hele Himalaya. Dit iconische klooster ligt wat verder buiten de stad Paro. Na een rit van 64 km komen we rond 08:30 uur aan bij de parkeerplaats, het startpunt van de pittige wandeling omhoog.
Voor het vertrek, nog op de parking. |
Op de parking, klaar voor de beklimming naar het Tiger's Nest. |
We zijn vertrokken naar het Tigers Nest.. |
Paro zelf is een kleine, schilderachtige stad met zo'n 15.000 inwoners en ligt op een hoogte van 2.400 meter. Het wordt een onvergetelijke dag in Bhutan, een perfect afscheid van dit magische koninkrijk.
Het begin van de wandeling naar boven tot aan de cafetaria. |
Taktsang Tiger's Nest Monastry.
Er zijn van die unieke plekken in de wereld die niet mogen ontbreken op de bucketlist van elke wereldreiziger. Tiger’s Nest in Bhutan is zo’n plek. Een reis naar Bhutan zonder een bezoek aan dit iconische klooster is als naar Peru gaan zonder Machu Picchu te zien of naar Egypte zonder de piramides.
Taktsang, beter bekend als Tiger’s Nest, is een adembenemende boeddhistische tempel die op een rotsuitstulping drie kilometer boven de zeespiegel op een klif prijkt, en op 900 meter boven de Paro-vallei. De tempel is gehuld in mysteries en legenden en wordt beschouwd als een van de heiligste plaatsen in Bhutan. Voor boeddhisten heeft het dezelfde spirituele betekenis als Mekka voor moslims.
De eerste meters, nog met trappen. |
Het is een plaats waar wellicht ook zelden een postbode langsgaat. Monniken bouwden dit klooster meer dan driehonderd jaar geleden op een haast onbereikbare richel in het hooggebergte. Een prestatie die haast even moeilijk voor te stellen is als de bouw van de piramides in Egypte.
De Jan van Mieke uit Dessel is er ook aan begonnen. |
Het klooster werd gebouwd rond een grot waar een belangrijke boeddhistische goeroe in de achtste eeuw zou hebben gemediteerd. Een bijzonder heilige plaats dus voor de Bhutanen, en de adembenemende ligging ervan zet dat alleen maar extra in de verf. Net omdat Tiger's Nest zo heilig is, vergt de weg er naar toe nogal wat overgave en opoffering.
Aan het eerste rustpunt, de cafetaria. Het nest is nog wat hoger, zoals op de foto te zien is. |
Tekening geschilderd op een muur van de cafetaria, halverwege de wandeling. |
De tijger van Guru Rinpoche.
De geschiedenis van Tigers nest of Taktsang gaat terug tot de 8ste eeuw toen, volgens de overlevering, de bekende boeddhistische Guru Rinpoche de plek bezocht en er mediteerde in een grot. Guru Rinpoche landde op de rug van een tijgerin die hem vanuit Oost Bhutan ter plekke bracht. Hij versloeg er een lokale demon en verbleef er 4 maanden in de grot. Van hieruit verspreidde hij de boeddhistische leer aan zijn volgelingen.
Het Nest in zicht afstand. |
Mieke, Bea en Jef aan een uitzichtpunt. Hier begint er nog een afdaling om de ravijn te overbruggen.. |
De eerste tempel dateert van het begin van de 16de eeuw. In de loop der tijden werden verschillende tempels bijgebouwd en kreeg het complex zijn definitieve vorm. I
Mieke en Bea rusten even uit aan de cafetaria om dan verder te klimmen. |
In 1998 zorgde een brandende boterdamp ervoor dat het hele complex in de vlammen opging. De Vierde Koning van Bhutan zorgde ervoor dat Taktsang werd heropgebouwd en beter toegankelijk gemaakt en sinds 2005 is het Tigers Nest weer in zijn volle glorie hersteld.
Tigers's Nest lijkt heel dichtbij. We moeten nog wel eerst een ravijn over. |
Een wonderlijk beeld.
Tiger's nest is omgeven met veel verhalen en legendes. Een van de meest aparte gaat toch over het beeld van Guru Rinpoche. het beeld werd gemaakt in de dzong van Punakha en werd overland naar de klif waarop Tigers Nest ligt gebracht. Het laatste stuk naar de eigenlijke tempel was, en is, moeilijk toegankelijk en verliep langs een smal bergpad dat langs een rotswand slingert. De Bhutanezen zaten met de handen in het haar. Maar plots begon het beeld te spreken en vertelde het aan de dragers dat ze het maar moesten achterlaten. Er zou wel iemand komen die het probleem zou oplossen. De dragers lieten het beeld dus achter en toen ze de volgende morgen terugkeerden was het op miraculeuze wijze verplaatst naar de grot in de tempel. Daar wordt nu het Schrijn van het Sprekende Beeld van Guru Rinpoche vereerd.
Een idee van de trappen. |
Hoe Tiger's Nest bezoeken?
Het Tiger's Nest ligt op een klif van zo'n 900m hoog boven de vallei van Paro. Het klooster is niet per auto te bereiken. Het pad slingert langs de heuvel en door de bossen omhoog en is behoorlijk steil bij momenten. Na ongeveer anderhalf uur komt men aan cafetaria. We wandelen verder langs steile trappen in de rotswand. Als men denkt dat men er bijna is, volgt er nog een kloof die men over moet. Dus nog een een afdaling, 100 meter naar beneden. Die 100 meter moet men dan terug omhoog. Deze laatste klim met 700 smalle hoge treden brengt je dan naar het eigenlijke klooster.
Nog de kloof, of ravijn, over, en dan is men er. |
Hier is een gedetailleerde indeling van de verschillende stukken van de wandeling naar het Tijgersnestklooster.
1. Parkeerplaats naar de cafetaria: 52 min.
• Steile klim. Constante stijging van bijna 600 meter.
• Beschrijving: Dit eerste deel loopt geleidelijk omhoog door een bosrijk gebied. Het pad bevat losse stenen en enkele smalle stukken, maar wordt geleidelijk steiler.
2. Cafetaria naar het hoofd-uitzichtpunt boven de kloof: 30 min.
• Hoogteverschil: ongeveer 150 meter stijging
• Beschrijving: Vanaf de cafetaria wordt het pad steiler en steniger, en je loopt door een bosrijk terrein met gebedsvlaggen en uitzichten op de omliggende vallei. Aan het einde van deze sectie bereik je een open uitzichtpunt van waaruit je het klooster goed kunt zien.
3. Uitzichtpunt naar de kloof en de brug (afdaling)
• Hoogteverschil: ongeveer 100 meter daling
• Beschrijving: Vanaf het hoofd-uitzichtpunt daalt het pad af naar een kloof. Aan het einde van de afdaling bereik je een smalle brug die over een kleine stroom en waterval gaat. Dit is een rustige plek, vaak omgeven door gebedsvlaggen, en vormt het laatste deel vóór de klim naar het klooster.
4. Laatste deel: naar de hemel. Kloof naar het klooster (trappen)
• Hoogteverschil: ongeveer 100 meter stijging en 700 treden.
• Beschrijving: Na de brug begint een steile klim over stenen trappen die omhoog leiden.
Dit laatste stuk is het zwaarst vanwege de steilheid en hoogte, maar de nabijheid van het klooster motiveert om door te gaan.
We zijn vertrokken op de parking om 08: 45 uur en er terug om13:30 uur, dus ongeveer 5 uur.
Rustig, en trap per trap lukt het deze dappere gast. |
Na deze zware inspanning kunnen we lunchen van 14:00 tot 15:00 uur.
Bhutaanse brug: Men bereikt de dzong via een traditionele overdekte houten brug genaamd de Nyamai Zam, die de Paro-rivier overspant. Dit is een van de veel gefotografeerde plekken in Bhutan.
De overdekte houten brug naar de dzong van Paro. |
Rinpung Dzong.
Na de lunch bezoeken we nog de Rinpung Dzong dat in de vallei gelegen is. Het is een groot boeddhistisch klooster en fort. Het herbergt het district klooster evenals de administratieve kantoren van de regering van Paro Dzongkhag. Deze dzong staat op de kandidaten lijst voor opname in het Unesco werelderfgoed lijst.
Binnenplaats van de dzong die is gebouwd in traditionele Bhutanese stijl, zonder gebruik van spijkers. |
Rinpung dzong in Paro. |
Accommodatie.
De nacht in Paro, en de laatste nacht van de rondreis in Bhutn, is in het hart van de Paro vallei in het aangename typische The Village Lodge Paro.
Ingang naar 'The Village Lodge' |
The Village Lodge Paro. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten