maandag 11 november 2024

Dag 13: Van Trongsa naar het Black Neck Crane Festival en naar Thimpu.

11 november - Einde van WO I en hier de dag van het Black Neck Crane Festival.

Van Trongsa naar de Phobjikha vallei, en verder naar Thimphu.
De dag begint vroeg in Trongsa, waar de bergen ontwaken in het licht van de opkomende zon. Na een vroeg ontbijt om 06:00 uur stappen we om 06:45 uur in voor een reis verder naar het westen, met Thimphu als eindbestemming. Het weer belooft weeral veel goeds: een aangename temperatuur van 11°C en een heldere, blauw gekleurde lucht. De perfecte omstandigheden voor de 208 kilometer lange tocht.
Feestdag.
Er zijn er enkelen jarig: medereiziger Jan P., alsook de koning van Bhutan. Tevens in België herdenking van het einde van WO I.

Naar Gangtey.
Er is slechts één weg naar het westen, dezelfde die we enkele dagen geleden al hebben gereden. We bereiken de eerste pas na 63 km, de Pele-la pas, op 3390 meter hoogte.
Boven op de Pele-la pas op 3.390 meter.
Stupa op de Pele-la Pas, op 3430 meter hoogte.
De pas ligt op een hoogte van 3.390 meter, na een rit van 63 kilometer.
Verkopers komen aan met hun koopwaar.
De verkoopsters maakten een flinke omzet. Er werden vele sjaals gekocht. Sjaals gemaakt van jonge yaks-pels. Tot 11 stuks per persoon. Prijs 500 roepies of 5,9 €/stuk. 

Gangtey.
Onze eerste halte is de Phobjikha-vallei, een schilderachtige hoogvlakte omgeven door bossen. Deze vallei wordt elk jaar bezocht door de sierlijke zwartnekkraanvogels. Vandaag bleven ze echter weg.
Phobjikha-vallei.
Gangtey is de belangrijkste plaats in de Phobjikha vallei. In feite is het één straat met aan het einde de bekende Gangtey Gompa. 
Toegangsboog tot Gangtey.
Hilda, Jan en Daniël wijzen de weg.
Gangtey leeft vooral van de aardappeloogst. Dit wordt niet verbouwd in het laagste deel van de vallei, want dit is een beschermd natuurgebied. In de winter is deze vallei de thuis van de zwartnek kraanvogel.

Black Neck Crane festival.
Vandaag wonen we het 'Black-Necked Crane Festival' bij, een bijzondere viering ter ere van deze majestueuze vogels. Elk jaar, op onze wapenstilstandsdag (11 november), wordt dit festival gehouden in de prachtige Phobjikha-vallei. De kraanvogels worden gezien als een teken van een goede oogst en welvaart. Rond 09:30 bereiken we de vallei, maar helaas zijn de vogels vandaag niet te zien. We rijden verder naar Gangtey, waar een levendige sfeer heerst. Lokale bewoners en toeristen verzamelen zich om dit unieke festival bij te wonen.
Black necked crane birds in volle vlucht.
Black necked crane bird, centraal op het centrale plein.
Dit jaar wordt het 25-jarig jubileum gevierd van dit jaarlijkse festival, dat samenvalt met de verjaardag van de koning van Bhutan. Wanneer we rond 10:00 uur onze plaatsen innemen, is het festival al sinds 9 uur in volle gang. Gelukkig slagen we erin om mooie zitplaatsen te bemachtigen en ons goed te positioneren voor het spektakel. 
De jeugd geeft ook enkele dansen te zien.
Om 12 uur hebben we het festival verlaten, precies zoals afgesproken, zodat we tot dat moment van de diverse optredens konden genieten.
Het is een kleurrijk spektakel.
De dansers dragen sierlijke maskers.
De dans zou iets met demonen en slechte geesten die verdreven worden, te maken hebben.
Na het festival vervolgen we onze weg. De kronkelige bergwegen voeren ons door ongerepte landschappen: glooiende heuvels, en bossen. Het uitzicht verandert voortdurend. De weg loopt langs de grote oost-westroute door Bhutan. De volgende pas werd de Lawala-pas, gelegen op 3330 meter hoogte, na een rit van 87 kilometer. De snelle lunch is in Nobding. Klassiek: wat noedels, kip en rijst. We komen ook nog voorbij de Dorchula pas met de 108 stupas. 
Thimphu Dzong.
Even voor Thimpu merken we nog de oudste dzong van Bhutan: de Zentoke dzong. Na 208 km zijn we om 17:45 uur toegekomen aan het hotel in Thimpu.

Thimpu.
De stad ligt in het westen van Bhutan en ligt op 2.300 meter hoogte. Er zijn geen werkende verkeerslichten. Indien nodig, regelt een verkeersagent het verkeer. Hoogbouw ontbreekt en de huizen zijn gebouwd in traditionele architectuur. Toen we rond 17:30 toekwamen, verliet de politieagent zijn stelling. Geen probleem want de chauffeurs zijn welopgevoed.

Accommodatie.
We komen aan in Thimpu dat op een hoogte van 2334 meter ligt waar we opnieuw logeren in het uitstekende en comfortabele hotel: Thimpu Khang Residency. Enkele dagen geleden hebben we ook gelogeerd. 
Thimphu Khang Residency hotel in Thimphu. (www.khangresidency.com)
Men kan het een boetiekhotel noemen. Het combineert de traditionele stijl met de Bhutanese gastvrijheid en biedt een uitzicht op de Thimphu-vallei.
Jan mag het dessert aansnijden.
Jan P. is jarig.
Vandaag viert Jan P. zijn verjaardag! Om deze bijzondere dag te markeren, heeft hij enkele goede flessen wijn besteld. Een leuke en mooie geste, zodat we tijdens het avondeten kunnen genieten van een heerlijke Bhutanese wijn, speciaal gekozen voor deze gelegenheid. Proost op Jan en op een gezellige, feestelijke avond.
Gezellige avondlunch en met de wijn aangeboden door de jarige Jan P. 
Parcours: Trongsa - Thimphu. Vertrek om 06:45 uur.
De rit van Trongsa naar Thimphu is door het gevarieerde landschap van Bhutan. Hieronder een beschrijving van de belangrijkste hoogtepunten en passen langs de route:
  1. Pele-la Pass (61 km, 3280 meter)
    Na ongeveer 61 km bereikt men de Pele-la pas, een iconisch bergpunt dat vaak wordt gezien als de scheidingslijn tussen west- en centraal Bhutan. De pas biedt panoramische uitzichten op besneeuwde toppen en groene valleien.

  2. Phobjikha-vallei en Black necked crane Festival
    Na de Pele-la pas leidt de weg naar de schilderachtige Phobjikha-vallei. Deze vallei is beroemd om de zeldzame zwarte kraanvogels die hier overwinteren. Tijdens deze rit bezoeken we er het 'Black necked crane bird festival', een belangrijk cultureel evenement met traditionele dansen en rituelen.

  3. Lawala Pass (86 km, 3330 meter)
    Na de vallei volgt de Lawala pas op 3330 meter hoogte. 

  4. Afdaling naar 1200 meter hoogte
    De weg daalt vervolgens scherp af tot op ongeveer 1200 meter, wat een contrast biedt met de hoge bergpassen.

  5. Dochula Pass (185 km, 3150 meter)
    Na een uitdagende klim arriveren we bij de Dochula pas. Deze pas is beroemd om zijn 108 chortens (herdenkingsstupas). Bij de heenrit naar Trongsa hebben we de gelegenheid gehad om hier te stoppen en onze foto's re maken. 

  6. Aankomst in Thimphu (208 km) om 17:45 uur. Na een reis van 208 km eindigt de rit in  Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De stad combineert traditioneel Bhutanese architectuur met moderne voorzieningen en is het politieke en culturele hart van het land.
Parcours van Tronga naar Thimphu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten