zaterdag 2 november 2024

Dag 4: Rit van Darjeeling naar Pelling in het voormalige vorstendom Sikkim.

Dag 4: Op weg naar Sikkim
Om 08:00 uur vertrekken we vanuit Darjeeling naar Sikkim, een van de deelstaten van India. Sikkim grenst aan Darjeeling (West-Bengalen) en de landen Nepal, China en Bhutan, en ligt diep in het hart van het majestueuze Himalayamassief. Met een oppervlakte die ongeveer de helft is van Vlaanderen, en maar slechts 620.000 inwoners telt, is Sikkim de dunst bevolkte deelstaat van India. Het is ook de op een na kleinste, na Goa, met een oppervlakte van 7000 km².
Deelstaat, het voormalige vorstendom Sikkim.
In 1642 stichtten de drie hoogste leiders van het gebied het koninkrijk Sikkim. Tot 1975 was Sikkim een koninkrijk met de status van Indiaans protectoraat. In 1975 stemde de bevolking voor aansluiting bij India. Sikkim werd daarmee de 22ste deelstaat van India.
Met deze wagens rijden we in Darjeeling en Sikkim rond.
Bestemming: Pelling.
Vanuit Darjeeling is het ongeveer 22 kilometer rijden naar de grensovergang met Sikkim in Jorethang. Vanwege de staat van het wegennet is het niet mogelijk om snel te rijden. Na een rit van 1 uur en 15 minuten bereiken we om 09:30 de grens met Sikkim.
Grens tussen West-Bengalen en Sikkim.
De brug tussen West-Bengalen en Sikkim.
Brug vormt de grens tussen West Bengalen en Sikkim.
Na een controle van de paspoorten en de visums, krijgen we nog entry stempels voor Sikkim in onze paspoorten. Chinezen daarentegen mogen Sikkim niet binnen. China heeft ooit Tibet geannexeerd. Dit scenario willen ze hier vermijden.
We worden toegelaten tot Sikkim.
Hier aan de Sikkim kant van de grens.
Grenswachters uit Sikkim. We zijn deftige burgers uit België en dus geen probleem voor ons.
We vervolgen onze route door een schitterend landschap verder naar de bestemming van deze dag: Pelling. Met toppen van meer dan 6000 m is Sikkim de hoogst gelegen deelstaat van India. De 8586 m hoge Kangchenjunga (na de Mount Everest en de K2 de hoogste berg ter wereld) wordt beschouwd als de verblijfplaats van de gelijknamige god - een woest wezen met een rood gezicht en een kroon van schedels - die een sneeuwleeuw berijdt.

Ruïnes van Rabdentse - Voormalige hoofdstad van Sikkim.
Na 67 km komen we toe om 12:00 aan de ruïnes van Rabdentse. Het is nog een fikse wandeling tot de ruïnes. Het zijn de ruïnes van de 17de-eeuwe hoofdstad van Sikkim. Het klimaat is uitstekend voor deze wandeling.
Ruines van Rabdentse.
Rabdentse was ooit de tweede hoofdstad van het voormalige koninkrijk Sikkim, van 1670 tot 1814. Tegenwoordig is het een archeologische site die een kijkje biedt in de rijke geschiedenis van dit kleine Himalaya-staatje.
De gids geeft de uitleg aan de aandachtige toehoorders. 
Het diende als het administratieve en religieuze centrum van het koninkrijk. De stad werd echter in het begin van de 19e eeuw verwoest door de Gurkha-invasie,
De Chorten: Drie stenen structuren die ooit werden gebruikt voor religieuze rituelen.
De fundamenten van het paleis, waar de koningen van Sikkim en hun hof leefden.
Twee expert fotografen aan het werk. Marc en Jef.
Pelling nabij de stad Gyalshing
Na 70 km en 4 uur rijden bereiken we om 13:30 uur het hotel in het heuvelstation Pelling. Het plaatsje ligt op een hoogte van 2085 meter. Hier hebben we een fraai uitzicht op de pieken en gletsjers van het Kanchendzonga gebergte. De stad ligt op een afstand van 10 km van de stad Gyalshing. Het is de basis voor een bezoek aan de kloosters van Pemayangtse en Sanga Choling. Maar eerst nog de lunch in het  hotel.

Sanga Choeling klooster.
Dit klooster ligt op een bergtop net achter Pelling. Sikkims op één na oudste klooster uit 1697. Men komt aan de Sanga Choling Gumpa. 'Het land van de heilige betovering''.  Het bezit fraaie muurschilderingen. Het klooster laat ook nonnen toe. 
Sanga Choeling klooster.
Muurschilderingen.
Klooster van Pemayangtse.
In de onmiddellijke omgeving van het hotel bezoeken we het Pemayangtse klooster. Het klooster van de 'Perfect Sublime Lotus' ligt op 2085 m hoogte. Dit oude klooster, gelegen in West-Sikkim werd in de 17e eeuw opgericht en is een van de belangrijkste kloosters in Sikkim. Bij helder weer biedt een prachtig uitzicht op de Himalaya. 
Pemayangtse monastry.
Het bouwwerk is in 1705 gebouwd. Dit op een na oudste en beroemdste klooster van Sikkim is het hoofdkwartier van de orde van de roodmutsen. Het klooster werd gebouwd voor "Ta Sangs" ofwel "pure monks". Alleen volbloed Tibetanen kunnen toetreden en de monniken staan in hoog aanzien. Zij moeten celibatair zijn en mogen geen fysische afwijkingen vertonen. Het moeten monniken van zuivere afkomst zijn. Deze praktijk is momenteel nog van kracht.
In het Pemayangtse klooster is een ceremonie aan de gang. Heel jonge monniken nemen er aan deel.
Jonge monniken, kinderen eigenlijk, doen ijverig mee. Er worden teksten voorgelezen.
Het gebouw van drie verdiepingen is omringd door gebedsvlaggen en herbergt een groot aantal relikwieën. De gebedshal op de begane grond heeft muurschilderingen, boeddha beelden en beelden van demonen. In de bibliotheek op de eerste verdieping liggen in doeken gewikkelde manuscripten, bewaard tussen houten planken. Op de tweede etage staat een zeven verdiepingen tellende modelpagode die het hemelse huis van de heilige goeroe Padmasambhava voorstelt.
Plaats waar de ceremonie plaats vindt.
Padmasambhava en Rinpoche (of Guru Rinpoche) verwijzen naar dezelfde historische en spirituele figuur. Padmasambhava, wat "geboren uit een lotusbloem" betekent, wordt in de boeddhistische traditie vereerd als de grondlegger die het boeddhisme naar Tibet bracht in de 8e eeuw.

De titel Rinpoche, wat "kostbaar" betekent, wordt gebruikt als een eerbetoon aan hem en aan andere belangrijke spirituele leraren in het Tibetaans boeddhisme. Padmasambhava wordt daarom vaak Guru Rinpoche genoemd, wat "Kostbare Leraar" betekent. 

Accommodatie.
We overnachten in The Elgin Mt Pandim voor 1 nacht. Hotel gelegen op 1800 meter hoogte.
The Elgin Mt Pandim Hotel.
Elgin hotel and Resort in Pellin.
Traject.
Hoogte bij vertrek:           2100 meter
Laagste hoogte:                321 meter
Hoogte bij aankomst in Pelling.: 2044 meter.
Afstand:   70 km.
Parcours Darjeeling - Pelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten